2015-10-09

I. Ulusal Ankara Üniversitesi Peyzaj Mimarlığı Kongresi



 

 

KONULAR

Peyzajın temel bileşeni olan doğanın değişik yörelerde farklı koşullar yaratması nedeni ile yerel peyzaj özellikleri ve yöreye özel özgün oluşumlar ile doğal ve kültürel değerler bütünü oluşmaktadır. Özgün nitelik ve kimlik taşıyan bu yerel peyzajların korunması ve gelecek kuşaklara aktarımı ise bir zorunluluk olarak ortaya çıkmaktadır.

Bugün çevrenin önemli bir bileşeni olan ve yöresel, doğal özelliklerin, kültürün, üretim biçiminin, sosyal yapının ürettiği yerel peyzajların korunması bağlamında, kentsel ve kırsal koruma ve gelişim stratejilerinin belirlenmesi; yerel değerlerin korunurken yeni çevresel gelişimler ile entegre edilmesi gerekmektedir.

Bu bağlamda kongrenin temel amacı; içinde yer aldığı coğrafya ve barındırdığı özelliklere göre farklı özgünlük değerine sahip olan ve çok farklı ölçek ve kimliklere sahip yerel peyzajın, başta Anadolu Türk kültüründe açık mekan kurgulanmasının önemli bir bileşeni olan Türk Bahçesi olmak üzere bütüncül olarak tüm kategorilerde ele alınması ve koruma sorunlarının tartışılmasıdır. Yanı sıra kongre temaları olarak belirlenen tüm alt başlıklar kapsamında tanıtımlarının yapılması, koruma-kullanım stratejilerinin belirlenmesi, politikaların oluşturulması ve sürdürülebilirliklerinin sağlanması için çok boyutlu ve disiplinler arası bakış açısının ortaya konmasıdır.

 

TEMA: YEREL PEYZAJLAR ve KORUMA SORUNLARI

 

KONGRE ALT BAŞLIKLARI:

·         Türk Bahçesi

·         Bölgesel Peyzajlar

·         Geleneksel Peyzajlar

·         Doğal Peyzajlar

·         Kentsel Peyzajlar

·         Kırsal Peyzajlar

·         Tarımsal Peyzajlar

·         Kıyısal Peyzajlar

·         Arkeolojik Peyzajlar

·         Anadolu-Türk Kültürü ve Peyzaj

·         Peyzaj Koruma Sorunları

·         Peyzaj Koruma Politikaları

·         Peyzaj Korumada Yasal-Yönetsel Çerçeve